DIY: zelf een scooterband vervangen

Een van de onderdelen van een scooter die het hardst slijten zijn de scooterbanden.

De kwaliteit van de banden en het rijgedrag bepaalt in grote mate hoe vaak je je scooterbanden moet vervangen. Dit laatste kun je misschien in gedachte nemen. Het is namelijk verstandig om goede banden te nemen en enigszins rekening te houden met je rijstijl. Als je veel slipt met je scooter dan slijt met name de achterband enorm hard.

Als een scooterband versleten kun je deze laten vervangen door een scooterzaak. Je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen.

Het zelf vervangen van een scooterband is redelijk te doen ook als je niet al te technisch bent.

Je moet natuurlijk wel weten hoe je dat doet. Wij gaan dat uitleggen in dit artikel.

Als je een scooterband laat vervangen door een scooterzaak dan zijn de montagekosten ongeveer 30 euro. Als je beide scooterbanden laat vervangen dan zijn de montagekosten ongeveer 60 euro.

Je moet voor jezelf beslissen of je de kosten hoog genoeg zijn om te besparen.

Je hebt uiteraard ook gereedschap nodig om de banden te vervangen. Deze kun je zeker voor minder dan 60 euro aanschaffen. Zo heb je universele bandenlichters die je ook voor motorbanden of autobanden kunt gebruiken als voor een paar tientjes.

Als jezelf een cross scooter gaat maken dan zak eigen gereedschap zeker een meerwaarde hebben. Zo kun jezelf dingen doen en geld besparen.

Daarnaast kleven er ook enkele risico’s aan het zelf vervangen van scooterbanden. Zo kun je gemakkelijk de velg van de scooter beschadigen. Ook zou je bijvoorbeeld een fout kunnen maken, zoals de band in de verkeerde richting op de velg te plaatsen. In dat geval moet je opnieuw de band eraf halen omdraaien en erop plaatsen. Je moet dus wel een beetje opletten met wat je doet.

Wat heb je nodig om zelf een scooterband te vervangen?

Om zelf een scooterband te vervangen heb je gereedschap nodig. Veel mensen hebben al gereedschap.

Heb je geen van de onderstaande gereedschappen of materialen dan is dat misschien een reden om het vervangen van de band of banden toch uit te besteden. Je moet immers ook deze spullen aanschaffen.

Voor sommige mensen is het juist een reden om het zelf te doen. Je bent mogelijk niet (veel) goedkoper uit, maar door de kosten die je bespaart kun je de gereedschappen en materialen aanschaffen die je mogelijk in de toekomst weer voor een andere klus kunt gebruiken.

 • Nieuwe band of banden van de juiste maat
 • 2 grote bandenlichters
 • Ventielsleutel
 • Bandenvet / banden montagepasta / afwasmiddel
 • Lap of doek (stevig) of stukje rubber
 • Combinatietang
 • Gereedschap om velgen van de scooter te halen. O.a. dopsleutelset
 • Lijmtang of steekshop

Hoe vervang je een scooterband?

Haal de velg of de velgen van de scooter.

Velg achter verwijderen

 • Bij de achterband moet je meestal de uitlaat verwijderen. De uitlaat zit meestal vastgeschroefd met bouten. Je gebruikt hierdoor een ring- of steeksleutel met de juiste maat of het dopsleutelset.
 • De velg zelf zit meestal met een moer bevestigd die geborgd is met een borgpen. De borgpen verwijder je met een combinatietang.
 • De moer verwijder je met de juist dop die op de moer past.

Velg voor verwijderen

 • Om de velg voor te verwijderen heb je twee sleutel of doppen met ratels nodig om de as te die door de voorvork en velg gaat de verwijderen.
 • De kilometerkabel die naar de velg gaat moet worden losgemaakt.
 • Duw de remblokken in de remklauw enigszins naar binnen, zodat ze niet meer op de remschijf drukken.
 • Verwijder de as waarmee de velg aan de voorvork vastzit.

De oude band verwijderen van de velg van de scooter

Uiteraard moet eerst de oude band van de velg verwijderd worden. Het proces is bij de voor- en achtervelg nagenoeg hetzelfde.

Het enige verschil is dat je bij de voorvelg meestal de remschijf nog op de velg bevestigd hebt en die moet niet op de grond liggen.

Het is sowieso verstandig om de velg op zachte ondergrond leggen. Soms wordt ook een band gebruikt (nieuwe of oude) om de velg op te leggen. De reden is dat je de velg, met name de lak dan niet onnodig beschadigd.

band als ondergrond gebruiken

De hielen van de band zitten stevig over de schouders van de velg geplaatst. In het midden van de velg zit het diepbed. Dadelijk gaan we het hebben over het verwijderen van de oude band en dan komt deze informatie van pas. Het diepbed van een velg is er namelijk voor om een band te kunnen verwijderen. De hielen van de band moeten naar het diepbed verplaatst worden, zodat de band lost komt te zitten, waarna je de band pas echt kunt verwijderen. We gaan hierna in stappen uitleggen hoe je dat precies doet.uitleg band velg

Stap 1 – Allereerst moet de lucht uit de band gelaten worden. Dit kun je doen met een ventielsleutel. Als je die niet hebt laat je de band leeg door met een voorwerp op het pinnetje in de ventiel te drukken. Als je het goed doet hoor je de lucht uit het ventiel lopen.

Stap 2 – Leg daarna de velg vlak op de grond en neem een lijmtang of een steekschep.

Gebruik je een lijmtang zet deze dan op de wangen van de band en draai deze aan, totdat de hielen van de band van de schouder losschiet in de diepbed.

Gebruik je een steekschep of misschien een ander voorwerp leg dan de band op de grond en druk op de wang van de band totdat de hiel losschiet van de schouder van de velg. Draai de velg om en herhaal het nog eens.

De band moet uiteindelijk met de hielen geheel in het diepbed verkeren. In stap 2 zie je een afbeelding, zoals de band hoort te verkeren.

band losmaken van velg

Stap 2 – Nu dat de hielen band los zijn van de schouders van de velg kan de band verwijderd worden, hiervoor heb je tenminste twee bandenlichters nodig.

Op de foto zie je de band, waarvan de hielen in het diepbed gesitueerd zijn. Nu is het mogelijk om de hielen van de band over de rand van de velg te trekken met een bandenlichter.

Tip: Gebruik een stukje stevig zacht materiaal dat je over de rand van de velg kunt plaatsen, zoals een stukje rubber of een stevige doek. Dit gebruik je om de bandenlichter op te plaatsen. Op deze manier beschadigd de velg niet.

band is los van velg

Plaatst een bandenlichter onder de hiel van de band. De bandenlichter leunt op de rand van de velg. Je trekt nu de bandenlicher naar je toe onderen, zodat de hiel van de band over de rand van de velg wordt getild

bandenlichter plaatsenhiel band over velg trekkenPak nu de tweede bandenlicher en doe een stukje verderop hetzelfde. Als de hiel van de band voor een relatief groot deel over de rand van de velg is getrokken dan kun je de rest van de band over de rand trekken.

Als je de hiel van band geheel over de rand van de band is gehaald kun je de hiel van de andere kant van de band over de velg halen. Dit moet aan de zelfde kant van de velg. Ook hiervoor gebruik je de bandenlichters.

andere hiel band over velg trekkenAls de band van de velg is gehaald kun je de oude band afvoeren naar het lokale milieustation.

Nu dat de band van de velg is kun je de velg schoonmaken aan de binnenkant. Doe dit met een ontvetter of een sopje. Maak de velg aansluitend droog.

Stap 3 – Nu ga je niet nieuwe band op de velg plaatsen. Op de band staat een pijl. Deze pijl moet naar de looprichting van de band wijzen.

Om de band gemakkelijker op de velg te krijgen gebruik je bandenvet. Je kunt ook eventueel afwasmiddel gebruiken. Deze kun eventueel verdunnen met water.

Smeer de rand van de velg in met bandenvet of afwasmiddel.

Leg nu de band op de velg met het pijlje in de rijrichting van de velg.

Je gebruikt nu de bandenlichers om de hiel van de band over de velg te tillen. Nu is de volgorde anders om en zorg je eerst dat de hiel aan de binnenzijde over de velg wordt geplaatst. Gebruik wederom een sterke doek of een stukje rubber om de rand van de velg te beschermen.

Stap 4 – Nu plaats je de ventiel terug met de ventielsleutel en pompt de band op. De band kun je in principe alleen oppompen met een compressor. Met een voetpomp is dit nagenoeg onmogelijk, omdat je veel luchtdruk moet creëren om de band op zijn plaats te krijgen. Heb je geen compressor neem je wiel(en) mee naar het tankstation en pomp daar de band op.

Je kunt ook een brandbare vloeistof gebruiken om de band op te pompen. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit werkt. Het is echter niet aan te raden om dit te doen, omdat het toch enigszins gevaarlijk kan zijn.

Video: hoe je zelf een scooterband kunt vervangen

In de onderstaande video kun je zien hoe iemand op een professionele wijze zelf een motorband vervangt.

Dit is exact hetzelfde dezelfde procedure als dat je zelf een scooterband vervangt van een scooter.